I Danmark er det som udgangspunkt lovligt at køre et motoriseret køretøj, selvom man er påvirket af alkohol. Man må således have en promille på 0,5, før det anses som ulovligt at sidde bag rattet – eller bag styret, hvis det er på en motorcykel. Selvom din promille er under grænsen, kan du dog alligevel godt blive dømt for spritkørsel, og generelt er der en masse forskellige regler i forbindelse med netop spirituskørsel. Dem kan du heldigvis nemt blive klogere på lige her.
0,5 er den officielle grænse
Man må altså gerne køre bil eller motorcykel, selvom man har drukket en enkelt øl, og du må faktisk have en promille på op til 0,5, før det i sig selv er ulovligt at køre et motoriseret køretøj. Du kan imidlertid alligevel ikke vide dig sikker på ikke at blive dømt for spirituskørsel, selvom din promille er på eksempelvis 0,4. Hvis politiet vurderer, at du ikke kan køre bil på betryggende vis, kan du altså godt forvente at få en straf, selvom du som udgangspunkt befinder dig under grænsen for den tilladte promille. Ligeledes vil du i tilfælde af at du bliver involveret i et uheld have sværere ved at bevise, at det ikke var din skyld, hvis du har været under påvirkning af alkohol. Der er altså alle mulige gode grunde til helt at undgå at drikke alkohol, hvis du skal køre bil – så er du på den sikre side.
Første gang du frakendes kørekortet
Frakendes du dit kørekort for første gang og har haft en promille på mellem 0,5 og 1,2, gælder følgende regler:
- Du får en ubetinget frakendelse af kørekortet, hvilket vil sige, at du skal til en kontrollerende køre- og teoriprøve for at generhverve dit kørekort. Dette skal gøres inden for 6 måneder efter frakendelsen, og dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil begge prøver er bestået.
- Du får en bøde, som beregnes ud fra din løn. Du vil således skulle betale din nettomånedsløn ganget med din promille i bøde for at have overtrådt færdselsloven.
- Du skal gennemføre et ANT-kursus. Det står for Alkohol-, Narko- og Trafikkursus, og i dette forløb vil du lære om, hvordan rusmidler påvirker din evne til at køre bil eller motorcykel.
Er det et førstegangstilfælde, men med en promille på mellem 1,2 og 2,0, får du derudover ubetinget frakendt dit kørekort i 3 år, og har du en promille på over 2,0 gælder det følgende desuden:
- Du får ubetinget frakendt dit kørekort i 3 år og skal derefter enten køre med alkolås i 2 år eller vente yderligere 2 år med at generhverve dit kørekort.
- Du får 20 dages betinget fængsel.
- Du kan risikere at få konfiskeret din bil uden mulighed for at få den tilbage.
Hvis du får frakendt kørekortet gentagende gange
Det giver næsten sig selv: Hvis du frakendes kørekortet gentagende gange, stiger straffen. Her er det ikke til at sige helt konkret, hvordan din straf vil blive, da det blandt andet afhænger af din promille, antallet af gange du har kørt spritkørsel samt hvor længe, der er gået imellem episoderne. Det kan altså variere en hel del, men frakendes du dit kørekort flere gange, bør du nok overveje, om du skal i reel behandling for et alkoholmisbrug. Du kan for eksempel få alkoholbehandling på Behandlingscenter Søby Park.